Accessibility icon

POZIV ZA IZRAŽAVANJE INTERESA ZA PRIDRUŽIVANJE MISIJI “100 KLIMATSKI NEUTRALNIH I PAMETNIH GRADOVA DO 2030.”

29. prosinca 2021.

Komisija je objavila poziv za izražavanje interesa upućen gradovima za pridruživanje Europskoj misiji klimatski neutralnih i pametnih gradova.

Ciljevi misije su postići 100 klimatski neutralnih i pametnih europskih gradova do 2030. i osigurati da ti gradovi djeluju kao središta eksperimentiranja i inovacija kako bi se omogućilo svim europskim gradovima da slijede njihov primjer do 2050. U Strateškom planu Obzor Europa identificirano je pet misija. Također, Obzor Europa će osigurati početna sredstva za misije u iznosu do 1,9 milijardi EUR do 2023., uključujući 359,3 mil. EUR za misiju gradova.

Pridruživanjem misiji odabrani gradovi bit će predvodnici inovacija i tranzicije prema klimatskoj neutralnosti u sklopu Europskog zelenog plana. U borbi protiv klimatskih promjena kroz primjenu rješenja, gradovi su u najboljoj poziciji rano usvojiti politike za postizanje klimatske neutralnosti. Čineći to, mogu pružiti niz prednosti svojim zajednicama, uključujući smanjeno onečišćenje zraka i buke, manje zagušenja, niže račune za energiju i zdraviji stil života.

Gradovi (s najmanje 50 000 stanovnika) mogu se prijaviti na poziv za iskazivanje interesa do 31. siječnja 2022.

Nakon iskazivanja interesa, od vas će se tražiti da ispunite online anketu o trenutnoj situaciji u vašem gradu, tekućem radu i budućim planovima u pogledu klimatske neutralnosti.

Nakon procjene neovisnih stručnjaka, Komisija će objaviti popis odabranih gradova sudionika do travnja 2022. Čim se proces odabira završi, prvi gradovi moći će početi raditi na svojim Ugovorima o klimatskim gradovima uz potporu Platforme misije.

Uvjeti prihvatljivosti, pogodnosti za vaš grad i vremenski okvir mogu se vidjeti u ovom prospektu.

Info komplet za gradove s detaljnim informacijama o Misiji o dostupan je  ovdje.

Često postavljana pitanja i odgovori dostupni su ovdje.

Najnovije