Accessibility icon

Otvorene prijave za radionicu o građanskoj participaciji u strateškom planiranju gradova

2. veljače 2022.

Kako gradovi mogu uključiti zainteresirane lokalne dionike u postupke strateškog planiranja? Koji su mogući oblici participacije i dostupni alati za facilitiranje tih procesa? Saznajte na našoj praktičnoj radionici na kojoj ćete dobiti uvid u glavne elemente i metode građanske participacije u strateškom planiranju.

Radionica će se održati u fizičkom formatu, u Zagrebu, 16. veljače 2022., u prostorima Udruge gradova u RH na adresi Palmotićeva 25, s početkom u 11 sati.

Program i metodologija radionice izrađeni su na temelju dosadašnjeg iskustva gradova u provedbi aktivnosti programa URBACT III.

Broj sudionika bit će ograničen na 12 osoba. Sudjelovanje je besplatno, a prijave su otvorene do 9. veljače do kraja dana putem obrasca na poveznici: https://forms.gle/iUMhVHPAxchBVrzN9

Program:

11:00 Uvod, predstavljanje i uvođenje u temu 30′ Interaktivno, uključivanje sudionika
11:30 Oblici građanske participacije u lokalnoj samoupravi 20′ Prezentacija uz Q&A na kraju dijela
11:50 Strateško planiranje – koraci i elementi u kojima se uključuju građani 20′ Prezentacija uz Q&A na kraju dijela
12:10 Alati i primjeri građanske participacije u strateškom planiranju 10′ Prezentacija uz Q&A na kraju dijela
12:20 Pauza 10′
12:30 Praktična vježba i diskusija 60′ Aktivno uključivanje sudionika + podjela materijala
13:30 Pauza za ručak 60′
14:30 Monitoring i evaluacija 20′ Prezentacija uz Q&A na kraju dijela
14:50 Diskusija i zaključak 10′
15.00 Završetak radionice

 

Moderatorice:

Alisa Aliti Vlašić je ekonomistica s više od 10 godina transnacionalnog iskustva rada za i s jedinicama lokalnih samouprava na integriranom urbanom razvoju s fokusom na održivi gospodarski razvoj. Dugogodišnja je savjetnica za participativne procese, upravljanje projektima, strateško planiranje i socijalne inovacije. Certificirana je stručnjakinja za URBACT na teme zapošljavanja, ljudskog kapitala i mobilnosti radne snage, a trenutno je aktivno uključena u provedbu tri URBACT projekata. Certificirana je trenerica Vijeća Europe za Dobro upravljanje te članica međunarodnog odbora za participativno budžetiranje.

Jelena Brbora je magistra politologije s iskustvom rada na pripremi i vođenju EU projekata, razvoju institucionalnog i civilnog sektora, održivog turizma te participativnog upravljanja. Kao savjetnica za strateško planiranje u jednoj od vodećih konzultantskih tvrtki u Hrvatskoj radila je s mnogim gradovima na izradi strategija za razvoj, planova upravljanja, socio-ekonomskih analiza i na razvoju javnih politika prilikom čije se izrade koristila participativnim alatima za upravljanje procesima i planiranje javnih politika. Jelena je certificirana trenerica Vijeća Europe za Dobro upravljanje, Design Thinking trenerica s iskustvom rada u međunarodnom odboru za podršku participativnom budžetiranju.

Radionica je organizirana u okviru aktivnosti Nacionalne URBACT točke za Hrvatsku i sufinanciranja je sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj.

Najnovije