Accessibility icon

Kraj projekta 3D FOR VET financiranog u sklopu programa ERASMUS +

31. kolovoza 2020.

Projekt 3D FOR VET – Strateška partnerstva za razvoj 3D kompetencija rezultirao je nizom aktivnosti kojima je utvrđeno kako trenutno na tržištu rada postoji velika potražnja za stručnjacima u području 3D tehnologija, što potvrđuje važnost modernizacije strukovnog obrazovanja i jačanja kapaciteta buduće radne snage.

Najviše koristi od sudjelovanja u projektu imale su partnerske škole koje su opremljene 3D opremom, 3D skenerom i pisačem. Kako bi dodatno usavršili i razmijenili znanja i primjere dobre prakse profesori partnerskih škola sudjelovali su na treninzima profesora održanim u Austriji i Hrvatskoj. Tako stečeno znanje profesori su prenijeli učenicima svojih škola koji su potom sudjelovali u mobilnostima učenika održanih u Litvi i Hrvatskoj. Učenici su na taj način imali priliku steći međunarodno iskustvo, naučit nove vještine i poboljšati zapošljivost.

Najvažniji rezultat projekta svakako je Priručnik za izvođenje praktičnih radionica na 3D pisaču. Svrha priručnika je pružiti nastavnicima koristan alat za provođenje radionica na temu 3D tehnologija a koji se temelji na praktičnim primjerima i iskustvima svih partnerskih institucija. Priručnik je dostupan na 5 europskih jezika a preuzeti se može na stranicama projektnih partnera. Hrvatska i engleska verzija priručnika može se pronaći na sljedećem linku: https://www.rk-aurora.hr/eu-projekti/3d-for-vet/

S ciljem predstavljanja postignutih rezultata, 30. srpnja 2020. godine održana je završna konferencija pod nazivom „Dan 3D tehnologije u Istarskoj županiji“. Na online konferenciji sudjelovali su svi projektni partneri ali i gostujući predavači koji su prezentirali prilike i mogućnosti korištenja modernih tehnologija u poslovnom okruženju. Završnu konferenciju popratilo je 70-tak zainteresiranih koji su se osim navedenog imali imali prilike upoznati s mogućnostima koje nudi ERASMUS + program te postignutim rezultatima projekta 3D FOR VET. Svi oni koji konferenciju nisu uspjeli popratiti u predviđenom terminu, mogu pogledati snimku koja je dostupna na linku: https://www.youtube.com/watch?v=4chnfRRT7Yw

Podsjećamo, projekt 3D FOR VET financiran je u okviru Erasmus +Programa, Ključna aktivnost 2. Suradnja za inovacije i razmjenu dobrih praksi, a umrežio je partnere i obrazovne institucije iz Hrvatske, Litve, Austrije i Poljske. Započeo je s provedbom u rujnu 2017. a službeno završava 31. kolovoza, nakon što su tijekom 38 mjeseci sve projektne aktivnosti uspješno provedene, a planirani rezultati ostvareni.

Tijekom tri godine implementacije provedena su tri treninga profesora, dvije mobilnosti učenika, četiri partnerska sastanka, izrađene su četiri regionalne studije slučaja, Priručnik za izvođenje praktičnih radionica na 3D pisaču te je u partnerskim školama provedeno nekoliko radionica na 3D opremi kupljenoj u sklopu projekta.

Vodeći je partner projekta Javna ustanove Regionalni koordinator Istarske županije za europske programe i fondove, a od ostalih partnera u provedbi sudjeluju Koruški fakultet primijenjenih znanosti (Austrija), Regija Malopoljska (Poljska), Javna ustanova za strukovno obrazovanje i usavršavanje Panevežys (Litva), Srednja strukovna škola Jan Pawel II Miechowie (Poljska) te iz Hrvatske Tehnička škola Pula i Centar za istraživanje materijala Istarske županije – METRIS.

 

Najnovije