Accessibility icon

Istarskoj županiji, njezinim agencijama i ustanovama odobreno 14 projekata iz programa Interreg Italija-Hrvatska 2021.-2027.

24. siječnja 2024.

Istarska županija ostvarila je značajan uspjeh na prvome pozivu Programa prekogranične suradnje Interreg Italija-Hrvatska 2021.-2027. Potvrđuju to rezultati koji su predstavljeni u srijedu, 24. siječnja u Poduzetničkom centru Coworking Pula. Na konferenciji za novinare sudjelovali su istarski župan Boris Miletić, ravnateljica JU Regionalni koordinator Istarske županije za europske programe i fondove Ivana Dragišić, te predstavnici istarskih razvojnih agencija i ustanova.

Prisutnima su se uvodno obratili ravnateljica Regionalnog koordinatora Dragišić i župan Miletić, koji su se osvrnuli na ostvarene rezultate i sam Program, nakon čega je uslijedilo predstavljanje svih odobrenih projekata. Pri tome je istaknuto kako je za korisnike na području Istarske županije odobreno ukupno 8.427.452,07 EUR, od čega je Istarskoj županiji, županijskim ustanovama i agencijama za 14 projekata odobreno čak 4.197.409,59 EUR. Projekti se odnose na područja plave ekonomije, zaštite i valorizacije prirodnih resursa, pomorskog i multimodalnog transporta i prilagodbe klimatskim promjenama.

Istarskoj razvojnoj agenciji – IDA d.o.o. odobrena su četiri projekta ukupne vrijednosti oko 7,5 milijuna eura, koja pokrivaju područja digitalizacije, plave ekonomije, mobilnosti, te turizma i održivog razvoja.

IRENA – Istarska regionalna energetska agencija provodit će tri projekta iz područja zelene tranzicije.

Upravnome odjelu za kulturu i zavičajnost odobren je projekt SOKRAT, čiji proračun za Istarsku županiju iznosi 310 tisuća eura te ima za cilj umrežavanje suvremene umjetnosti s obrtima, suvremenim dizajnom, kulturnim i kreativnim industrijama.

Upravni odjel za turizam provodit će projekt CYROS  koji ima za cilj razvoj zajedničkih prekograničnih biciklističkih ruta i njihovo povezivanje s intermodalnim prijevozom, a proračun za Istarsku županiju iznosi 370 tisuća eura.

Agenciji za ruralni razvoj Istre odobren je projekt TESTEAT kojim će nadograditi Edukacijsko-gastronomski centar Istre na Gortanovom brijegu blizu Pazina, dok je IKA – Istarska kulturna agencija uspješno prijavila projekt REEL vezan za promociju Istre kao filmske destinacije.

Upravni odjel za održivi razvoj Istarske županije i županijska Javna ustanova Natura Histrica sudjelovat će kao partneri na projektu WASTEREDUCE, gdje će zajedničkim snagama nastojati poboljšati gospodarenje otpadom u zaštićenim i Natura 2000 područjima provedbom konkretnih i zajedničkih akcija za rješavanje fenomena otpada različitim pristupima i različitim metodama intervencije.

Natura Histrica će sudjelovati i u projektu GREW, koji se odnosi se na upravljanje vlažnim staništima u prekograničnoj regiji Hrvatska-Italija, a konkretno glavne projektne aktivnosti Nature Histrice vezane su za područje posebnog ornitološkog rezervata Palud.

 

Najnovije