Accessibility icon

Dodijeljena Odluka o potpori za luku Santa Marina u vrijednosti od 37.306.866,25 kn

21. travnja 2021.

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je 16. travnja 2021. u Puli ravnatelju Lučke uprave Poreč Branku Curiću uručila Odluku o dodjeli sredstava u okviru mjere I.23./I.24. „Ribarske luke, iskrcajna mjesta, burze riba i zakloništa“ za luku Santa Marina, čija vrijednost iznosi 37.306.866,25 kuna. Projekt je sufinanciran iz Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo. Provedbom investicije ribari dobivaju novi kvalitetan manevarski prostor za obavljanje svoje djelatnosti, a realizacijom projekta podignut će se učinkovitost i kvaliteta aktivnosti ribara te tako ubrzati i poboljšati njihov rad. Osim toga, ovim će se ulaganjem pojačati transportni i izvozni potencijal ribarskog dijela luke Santa Marina. Predloženi projekt uređenja ribarske infrastrukture u luci Santa Marina osim što ribarima donosi novu kvalitetu operativnog rada, u velikoj mjeri dugoročno rješava problem sigurnosti priveza, pristajanja, ukrcaja i iskrcaja ribe, kao i bolje opsluživanje domaćeg stanovništva. Luka Santa Marina, odnosno predmetna investicija planirana je kao jedna od najjačih luka izvoza ribe u Istri.

Naime, projektom je predviđena izgradnja novog lukobrana, obalnog zida, vezova te manipulativne površine na kopnenom dijelu – platou – koji će omogućiti ukrcaj, iskrcaj, prekrcaj robe i putnika s ribarskih brodova, kao i nesmetan prilaz vozila s kopnene strane prema lukobranu te u konačnici neometan rad svih uključenih u poslove luke. Također, radovi uključuju produbljenje lučkog akvatorija, uređenje opskrbe ribarskih plovila vodom i energijom, uređenje zaštite od požara, opreme za skla­­­dištenja ulova, uređenje rasvjete, video nadzora područja, mornarskih ljestva i urbane opreme, kao i nadzor i konzultantske usluge. Ovakvi projekti su od iznimne važnosti za cjelokupni sektor ribarstva, a konkretno kroz ovaj projekt doći će do proširenja postojećih kapaciteta, oblikovanja građevine po načelima suvremene gradnje te proširenja ribarske infrastrukture.

Iz Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo u Istarskoj županiji ugovorena su ukupno 463 projekta i dodijeljena potpora u iznosu od 213 milijuna kuna, od čega je do sada isplaćeno više od 98 milijuna kuna.

Najnovije